Najskuplji je – jeftin knjigovođa

   Smatrajući knjigovodstvo nužnim zlom, mnogi novopečeni poduzetnici i obrtnici za te poslove za mali novac angažirali – nestručnjake. I brzo se pokajali, jer su ih njihove greške – preplaćeni porez, kazne zbog pogrešnog obraćuna, nerealne mjesećne akontacije itd. – počele preskupo stajati.
   Svoju potrebu za računovođama gotovo svakodnevno oglašavaju domaće i inozemne tvrtke. Ovih dana zapažene su u javnim glasilima ponude poznate austrijske banke koja započinje radom u Hrvatskoj i traži veći broj računovodstvenih stručnjaka, nudeči im povoljne uvjete zaposlenja i osobnog razvoja. Osim ponude iskusnih računovođa koji mogu udovoljiti traženim uvjetima, na adresu časopisa “Računovodstvo, revizija i financije”, gdje je obavljen jedan njihov oglas, stižu i upiti koji predstavljaju pokušaj da se, bez obzira na stvarne sposobnosti, popravi vlastiti težak položaj. “Nemam iskustva u računovodstvenim poslovima, imam završeni fakultet, plaća mi je mala i stalno se oko mene govori o višku radnika; ima li smisla da pošaljem ponudu?” – dileme su koje stalno čuju osobe za ovaj natječaj, RRIF Konzaltinga iz Zagreba.
Znanje važnije od kvalifikacije
  Nije lako odgovoriti na takva pitanja, riječ je o ljudskim sudbinama, koje ipak povezuje jedna zajednička karakteristika: općenito su to osobe koje su, istina, ostvarile određenju stručnu kvalifikaciju, ali nisu u stanju ponuditi na tržištu rada sposobnost obavljanja određenoga korisnog posla! “Poslodavci više ne nude zaposlenje u obliku radnih mjesta, nego traže posloprimce koji mogu zadovoljiti jasno definiranu potrebu za obavljanjem konkretnog rada”. A jedno od takvih su upravo knjigovodstveno – računovodstveni poslovi. Svako poduzeće, kao i neprofitna organizacija, te obrtnici i druga samostalna zanimanja moraju voditi svoje knjigovodstvo i obavljati niz računovodstvenih poslova, sadržajno i količinski u zavisnosti od njihove veličine i tržišnih aktivnosti. Procjenjuje se da je od ukupno 80.000 registriranih pravnih subjekata u Hrvatskoj aktivna polovica od tog broja, a toliko ima i aktivnih obrtnika odnosno drugih samostalnih zanimanja. Već ova aproksimacija bez detaljnije analize pokazuje da za obavljanje knjigovodstvenih poslova postoji značajni tržišni potencijal. Nakon što smo konstantirali potražnju, slijedeće je pitanje tko može obavljati računovodstvene poslove, kao što su izrada trgovačke i porezne bilance, račun dobitka odnosno gubitka, pregled novčanih tijekova (cash-flow), sve popračeno nužnim bilješkama kojima se obrazlažu bitne stavke. Mnogi su se, nastojeći popraviti svoje loše materijalno stanje, prihvatili poslova bez potrebnog znanja. Radeći za malu naknadu, često mjesečno manje od 50 €, oni su mnogim poduzetnicima bili zanimljivi zbog malo troška . No kako se razvija pravna država, posebno uvođenjem posebne stege, greške nestručnih računovođa počinju ih skupo stajati. Preplačeni porez ili kazne zbog pogrešnog obračuna, nerealne mjesečne akontacije u sljedečoj godini i drugo, drastično su pokazali tim poslodavcima da je ušteda na cijeni računovodstvenih usluga na kraju preskupo plaćena. Većina ih odustaje od svojih jeftinih “fušera” i traži usluge od dobrih, stručnih računovođa, bilo da ih osobno zapošljava ako je posrijedi veća organizacija, ili da koristi usluge profesionalnoga računovodstvenog servisa koji odgovara za kvalitetu svoga rada.
Nema brzopotezne edukacije
   Traže se, dakle, kvalitetni računovođe – profesionalci. Slijedom tih potreba naše gospodarske prakse, RRIF Konzalting, kao jedna od vodećih tvrtki za pružanje usluga poslovnog savjetovanja, razvio je novi program tečajeva za osposobljavanje računovođa – početni, napredni i posebni tečaj za računovodstvo obrtnika i drugih samostalnih zanimanja. izrađeni su specijalni priručnici prilagođeni tim tečajevima, koji se održavaju diljem Hrvatske kao kombinacija konzultativnih susreta i dopisnog obrazovanja. Programi su sveobuhvatni i zato traju dosta dugo – početni tečaj 50, napredni 100 i posebni još 12 nastavnih sati. Zašto ti tečajevi zahtijevaju tako veliki angažman polaznika, obrazlaže mentorica tih tečajeva prof. Maja Safret, doajen hrvatskoga srednjega ekonomskog obrazovanja u tom području, čiji su udžbenici iz knjigovodstva u stalnoj uporabi već 27 godina i doživjeli 55 noveliranih izdanja: “Tečaj računovodstva ne može biti brzopotezna edukacija, nego sustavni rad temeljen na ciljanoj razradi stručno – teoretskih programskih sadržaja potvrđenih u praksi zemalja slobodnoga poduzetništva i razvijenoga tržišnoga gospodarstva”. Završetkom tečajeva polaznik nije još postao kvalitetni računovođa, ali je osposobljen da se uhvati u koštac s računovodstvenim zadacima i počne preuzimati takve poslove. Usporedo uz taj rad, on mora stalno čitati stručnu litereturu, pratiti razvoj i aktualne teme pohađanjem seminara i drugih oblika usavršavanja, te se osobno uključiti u djelovanje strukovnih organizacija. Zaključimo! Računovođe su u Hrvatskoj traženi, i to je struka koja predstavlja perspektivu za veliki broj kadrova u sljedećim godinama, ali to nije zanimanje za laika, nego za obrazovanog stručnjaka koji prihvaća osnovnu postavku uspješnog rada u računovodstvu: stalno pratiti nove stvari i neprestano učiti!